Notícies > Més d’un centenar d’assistents a la VI Jornada d’Innovació en AP centrada en la prevenció quaternària
 
24/ 03/ 2015

Més d’un centenar d’assistents a la VI Jornada d’Innovació en AP centrada en la prevenció quaternària

El passat 12 de març amb més de 100 assistents, va tenir lloc la VI Jornada d’Innovació en Atenció Primària que organitza el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) conjuntament amb La Unió. Aquesta experiència, que es va endegar l’any 2006 amb tots els equips d’atenció primària de les entitats associades a ambdues organitzacions, s’ha convertit en un espai de referència per acollir i fer conèixer tota l’activitat d’innovació que es fa en l’àmbit d’Atenció Primària (AP), molt rellevant en el nostre territori. 

Enguany, sota el lema Deixar de fer per fer-ho millor. Prevenció quaternària, la jornada ha estat centrada en les experiències i projectes innovadors pioners i eficients, que han donat o donaran resultats avaluables, factibles i reproduïbles i que hagin comportat la millora de la qualitat assistencial, ja sigui perquè s’han deixat de realitzar pràctiques que no aporten valor a la ciutadania o perquè s’han realitzat d’una forma diferent. 

La inauguració de la jornada va anar a càrrec del director general de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut, Carles Constante, qui va fer èmfasis en el valor de la innovació que es realitza a l’AP i va destacar el paper que hi ha de tenir el ciutadà com a agent corresponsable de la seva salut. El president de la Unió, Manel Jovells, i la directora de l’Àrea Associativa del CSC, Concepción Camacho, van acompanyar al Dr. Constante. La Sra. Camacho va subratllar el paper dels professionals en la innovació i va destacar la necessitat de trobar espais on conèixer aquestes experiències innovadores que acaben comportant una millora de l’eficiència del sistema de salut.

A continuació es van projectar les videopíndoles de les dues experiències guanyadores a la V Jornada d'Innovació en Atenció Primària del 2012: eRECS, assaig clínic per avaluar l'impacte dels recordatoris clínics sincrònics electrònics en la millora de la qualitat assistencial en atenció primària, de l'ICS, i Canal pacient. Línia directa amb els usuaris, de l'EAP Vic, l'ABS Vic Sud i el CAP El Remei. 

Concepció Violan, gerent de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, va parlar sobre La prevenció quaternària com a base per a la pràctica de l’Atenció Primària: Què hem fet i què més podríem fer? Va destacar el fet que la innovació també estigui centrada en la persona sense oblidar la pràctica basada en l’evidència. Pel que fa a la prevenció quaternària va subratllar la importància de la vigilància acurada i permanent de la qualitat dels serveis, ser crítics amb les pròpies actuacions i reconèixer el paper de la relació professional-ciutadà. 

30 experiències

Enguany es varen presentar més de 30 experiències o projectes, de les quals 4 van ser escollides per presentar-se durant la jornada. A més, es va voler potenciar aquells projectes en els que infermeria era protagonista. Les experiències finalistes van ser:

Model estandarditzat interdisciplinari de revisió de la medicació de PCC polimedicats centrada en la persona (Consorci Sanitari de Terrassa, Corporació Sanitària Parc Taulí i Parc Sanitari Pere Virgili). Presentat per Jordi Acezat.

Evercare: projecte d'atenció residencial integrat i Evercare - projecte residents - Reus - 5, (Grup Sagessa). Presentat per Montserrat Boqué i Catalina Rodríguez.

Aplicatiu ACR: millorant l'eficiència i la seguretat del pacient en radiologia (CAPSBE-Hospital Clínic Barcelona). Presentat per Marta Navarro. 

Nou model organitzatiu assistencial al servei de pediatria d'un Centre d'Atenció Primària (CASAP Can Bou). Presentat per Anna Mulero.

Després, el farmacòleg i director de la Fundació Institut Català de Farmacologia, Joan Ramon Laporte; Jordi Amblàs, geriatra de l'Hospital Santa Creu de Vic, i José Miguel Baena, metge de família del Centre d'Atenció Primària La Marina de Barcelona, van participar a la taula sobre com la medicació inadequada i la deprescripció poden millorar la prescripció farmacològica. La taula va ser moderada per Miquel Àngel Martínez, metge de família i director de l'ABS Argentona (del Consorci Sanitari del Maresme) i es van tractar temes com l’ús inadequat de benzodiazepines, els bifosfonats o els inhibidors de la bomba de protons.

Abans de la cloenda, es va fer entrega dels premis a les millors comunicacions i millor pòster. El director general del CSC, José Augusto García Navarro, la directora general de La Unió, Helena Ris i el director d'atenció primària de Gestió de Serveis Sanitaris i membre del comitè científic de la jornada, Carles Roca, van entregar els premis. El premi a la millor comunicació va ser per el Nou model organitzatiu assistencial al servei de pediatria d'un Centre d'Atenció Primària, (CASAP, Can Bou). El segon premi a la millor comunicació va ser per  l'Aplicatiu ACR: millorant l'eficiència i la seguretat del pacient en radiologia (CAPSBE-Hospital Clínic Barcelona). I el pòster guanyador va ser:  Prevenció i promoció de la salut, experiència de Jornades de Salut a l'Àrea Bàsica Lleida Rural Nord 2004-2014.

A la cloenda, el director general del CSC, José Augusto García Navarro, va subratllar l’important paper que ha tingut i té l’Atenció Primària en la innovació en el sector salut en general i va animar a seguir innovant per tal d’aconseguir un sistema més sostenible i eficaç.

Eines personals